Uspešna podela paketića u Aerodromskoj ulici

Pred samu Novu godinu smo nas nekoliko entuzijasta imali ogromnu podršku pri kupovini i raspodeli 90 paketića deci iz Aeorodromske ulice i nekih okolnih sela u kojima su se u međuvremenu njihovi roditelji nastanili. Naša akcija je bila spontana i zahvaljujući prijateljima i ljudima dobrog srca za samo dan i po smo sakupili 64 hiljade dinara i dobili nekoliko paketića ekstra, dovoljno da obradujemo svako dete u ovoj maloj izdvojenoj zajednici.

Ova deca su sva rođena u Kraljevu, njihove babe i dede su 99. došle s Kosova, plašeći se albanske odmazde, zajedno sa srpskom vojskom koja se tada povlačila. Njihovi roditelji su tada bili deca. Iako su imali mnogo poteškoća, zbog siromaštva, zdravlja, obrazovanja i jezičke barijere, uspeli su da se održe kao zajednica na samom rubu grada. Ipak, izbeglički život i diskriminacija koju su trpeli od strane svih sugrađana, čak i od svojih rosmkih sunarodnika koji su već bili ustaljeni u naseljima u Stadionskog, donela im je mnogo nevolja i loše uticala na njihove živote na duge staze. Zato su oni siromašni i dalje.

Prvo su, kad su došli, na goloj ledini pored poligona Žandarmerije osnovali su naselje od udžerica od lima, kartona i najlona, a onda im je posle 16 godina takvog života Grad napravio zgradu u kojoj se smestilo nekoliko porodica s mnogo dece. S jedne strane zgrade je gradska deponija, a s druge je pogon za reciklažu. Mnogi od njih se i bave selektovanjem sekundarnih sirovina, ali nisu svesni važnosti svog rada i njegove vrednosti za ceo grad jer to rade zbog pukog preživljanja, nemajući šanse za neki drugi posao. A, ruku na srce, ni šira zajednica se nikad nije potrudila, osim nekih pojednica, da to ne bude više tako i da im se da bolja šansa i pomogne da steknu bolje uslove za život.

Do njihove zgrade koja je sa svih strana zabačena i golim okom ukazuje na svesnu ili nesvesnu ideju da se drže podalje od ostatka gradskih naselja i ulica, vodi dugačka neasfaltirana ulica puna rupa, bara i kaljuga, kako s jedne strane prilaza, tako i s druge. Zato, pored primarne ideje da obradujemo decu, stoji i namera da im pomognemo da u perspektivi dobiju asfalt koji će olakšati deci put do škole i majkama da bi ovi mali đaci dolazili uredniji u školu, na šta su nam se mlade majke između ostalog žalile.

Neasfaltirani prilazi nisu ni približno jedini problemi s kojima se ovi ljudi susreću, ali moramo krenuti korak po korak jer njima svaka podrška puno znači. Za početak neka to bude dobra volja i svest kako za praznike svi treba da se radujemo i delimo ono što imamo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s