Prenatalna magija

– Joj, šta te volim Bojana, kaže mi Kasandra i grli me oko struka spuštajući glavu na moje grudi.
– Volim i ja tebe, ali ne kaže se šta te volim, nego što te volim, još bolje al te volim ili koliko te volim, baš te volim, smejem se. Njeno malo talo nestaje u mom zagrljaju.
– Ako te ja volim puno, možda će moja beba da liči na tebe.
– Hvala ti, počastvovana sam, ali mislim da se osobine ne mogu na taj način, tj tim jedinstvenim putem, nasleđivati.

Kasandra veruje u prenatalnu magiju. Ako nešto želi ili radi dok je beba u stomaku to će se kasnije odraziti na njen karakter i život. Zato me i grli snažno i dugo da moje osobine, najpoželjnije – visina i boja tena pređu na bebu. Kaže da bude bela i dugačka (tako ona kaže visoka). Na prvi pogled smešno i naivno, naravno sasvim nemoguće, ali njeno verovanje ustvari nije neobično, samo malo pooštreno. Magijsko mišljenje je najstarije mišljenje na svetu. Ljudi su od pamtiveka crtali životinje, urezivali u stene, često iz obrednih pobuda, da bi prizvali bogatu lovinu ili nisu spominjali ono čega su se plašili i što ne bi voleli da se pojavi. Koliko su samo jaki tabui vezani za trudnoću u kolektivnoj svesti većinske zajednice, a kamoli romske. Anatomija, fiziologija, genetika, nutricionistika Kasandri ne znače mnogo. Kasandra će se poroditi u septembru, ali ona kaže „po zimi“ pa nisam ni shvatila koliko je već trudna dok mi nije dala da joj pogledam nalaz ginekologa.

(Kasandra se ne razume najbolje u godišnja doba. U martu je čula na radiju kako 22. počinje proleće pa je spremila majicu s kratkim rukavima, mini suknju i sandale da ih obuče i obuje čim kalendar otkuca taj datum, verujući kako će se vreme volšebno prolepšati. Svi su joj se stariji ukućani smejali kad je proleće zvanično stiglo, a od temperature za kratke rukave ni traga ni glasa. Zato joj septembar i zvuči zimski jer se rimuje sa novembar i decembar.)

Nisu joj radili ultra-zvuk i ne zna kojeg je pola beba, ali ona misli da će roditi dečaka. Takođe svima priča kako će ga doneti kod mene u Heroja Maričića, pa me prijatelji zavitlavaju kako ću morati da čuvam bebu, mimo svih mojih želja i navika.

– Ccc, dobacuje njena sestra, vidiš kako ona ništa ne zna, a sa’će da rodi bebu, koluta očima. Ti si malo… vrti šaku koju joj unosi u lice. E, dete da rodi dete! Kako može da liči na Bojanu tvoja beba kad je Bojana gadži, a ti si Ciganka? Je l’ vidiš šta lupa ona, okreće se ka meni.
– Pa dobro, možda će ličiti malo, branim je. Mada, najbolje da liči na tebe, Kasandra, kao što i hoće! Ja ću tome baš radovati. Ozbiljno mislim. Šta će ti da ima roza kožu kao prase, tvoja koža je lepša od moje sto puta. Ja bih volela da ličim na tebe!
– Haha Bojana, taman da ličiš na nju, pa da imaš ludu glavu, ubacuje se njena sestra.

Epilog. Kasandra je rodila dečaka i dala mu ime Antonio. Mališa zaista ne liči na mene. Kasandru poznajem godinama, od njenog nižeg školskog uzrasta. Prvi put kad smo se upoznale pratila me je svuda po naselju i radovala se druženju, ali onog trenutka kad nisam više htela da idem tamo gde ona hoće, naljutila se i prskala me vodom i gađala kamenjem i prašinom. Tako je naše prijateljestvo utvrđeno elementima: kamen, voda, zemlja.Kad je Kasandra napustila školu i udala se, ja sam negodovala i nervirala se. Kasandra se smejala. Danas kad sam došla kod nje i pokazla mi Antonija bila je naponosnija ikada. Odmah mi ga je dala da ga držim i ja sam samo sedela kao kip s bebom u naručju, pa mi ga je ona uzela iz ruku smejući se i komentarišući koliko sam smotana. Posle sam mu nešto pričala i on se smejao! Kad su me pitali na koga liči rekla sam na Meksikanca i malog čoveka što je izazvalo salve smeha. Zaista je najčovekolikija beba koju sam videla, na sekund su mi je pošla suzica od ponosa, jedna mala.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s