O kontroli korišćenja društvenih mreža

Na ovom podugačkom spisku blokiranih osoba sa facebook-a se našao svaki Beharin fb prijatelj koji joj je samo i na senku stao. Dakle, svako ko je gnjavio na chatu ili čiji joj se komentari nisu dopali, iako Behara ima fb nalog tek nekoliko meseci.
Behara je nepismena, ali joj sestra ili drugarica pročitaju ono što je zanima. Ponekad i ja, ako je na srpskom ili engleskom. Naime, javljaju joj se i iz Indije često. To je veoma zaniljivo, ali je komunikacija svedena i ja je vodim, administrativno gledano. Prevodim Behari pozdrav ili komplimente i kucam njen odgovor na engleskom, ali tako je samo sporadično, srećom, pošto brzo dosadi i meni i njoj. Uglavnom se „dopisuje“ sa romskim mladićima širom Srbije, Crne Gore i Kosova, tj. razgovaraju ili pevaju na video chat-u, puštaju jedni drugima muziku i koješta.
Kada Behara ne želi da se objašnjava s nekim ili joj se ne svidi ona me zamoli da ga blokiram. Učim je svaki put da samo klikne na naslovnu stranu profila te osobe, zatim tri tačke u desnom gornjem uglu i posledanja opcija, a onda plavo dugme na kome piše „potvrdi“, plavo i pojačano, lako će ga prepoznati.
Ne, ona je sigrunija kad ja to uradim. Dođe do mene i prekine me šta god da radim: „Bojana, ‘oćeš da mi daš jedan blok?“
„Opet? Kome sad?“
„Ovome! Šta mi treba, dosadan je/glup je/ne mogu da ga gledam.“
„Dobro, jesi li sigurna? On se zove (pročitam joj ime) i bacim pogled na sliku.“
„Ma jesam, šta mi treba on, ne mi se sviđa!“
„Dobro, evo vidi. Tri tačke, pa ovaj poslednji natpis …Potvrdi na plavom dugmetu, ‘ajde sad ti. Tako, gotovo je.“
Moram da priznam da se svaki put nasmejem i kad kažem „gotov je“ ili nešto slično. I Behara takođe. To je preraslo u našu malu internu zabavu.

Naravoučenije:
Za razliku od mudre Behare, na mom facebook profilu, na wall-u i u inboxu, zbog nekog nepisanog principa demokratičnosti i tolerancije, svako može da priča šta mu je volja – soli mi pamet, pridikuje mi i karakteriše me, etiketira me, daje mi dijagnoze, vređa me, provocira ostale moje prijatelje ili „otera“ svojim glupim komentarima neke drage i pametne ljude koji se više ne osećaju komotno da komentarišu zbog takvih, itd. Izgleda sam glupa.

Napomena: imena blokiranih na print screen-u Beharinog spiska blokiranih sam naknadno zamutila, takođe zbog korektnosti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s